DigiDealGO: van deal naar doen!

BIM Loket D-Day: digitalisering vraagt om lef en actie

“Het stempel versnellingsproject DigiDealGO maakt het gemakkelijker om alle partijen om tafel te krijgen”, zei Hans Elsinga (Rijksvastgoedbedrijf) tijdens de BIM Loket D-Day, op 4 oktober in Amsterdam. D-Day. Die naam straalt urgentie uit, en dat is precies de reden waarom het BIM Loket de jaarlijkse kennisdag heeft omgedoopt. De D staat volgens BIM Loket-directeur Jacqueline Meerkerk voor Digitaal en Data, maar vooral voor Durven én Doen: “We moeten samen veel meer tempo maken.” Dat de DigiDealGO helpt om samenhang te bewaken en overzicht te houden, bleek later op de ochtend, toen de projectleiders van de eerste drie versnellingsprojecten in een korte video vertelden over de voordelen van het DigiDealGO ‘stempel’ op hun werk.

Project krijgt breed aandacht

Naast GIS + BIM pilots 2019 mogen ook de projecten Open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) en de ILS Configurator sinds september het stempel DigiDealGO versnellingsproject voeren. Net als Hans Elsinga, clusterhoofd Ontwikkelen Vastgoed Informatie bij het Rijksvastgoedbedrijf en projectleider van GIS + BIM pilots, is ook de projectleider van de Open UOB, Jeffrey Truijens (Informatie en Procescoördinator bij Dura Vermeer), enthousiast over de meerwaarde van de DigiDealGO: “Het Digiteam kan ons helpen om branche-overstijgend te denken, door ons in verbinding te brengen met vergelijkbare initiatieven.” Jeroen Mackay (BIM manager Strukton Worksphere), projectmanager van het project ILS Configurator, ziet de bindende factor eveneens als een pré: “via het DigiDealGO stempel komt ons project onder de aandacht in de gehele bouwketen.”

Richard Tieskens, voorzitter van het Digiteam, schetste voorafgaand aan de video wat er sinds 11 april 2019 (toen de DigiDeal is ondertekend) is bereikt: “Nadat het Digiteam is samengesteld, zijn er werksporen bepaald en uitgangspunten voor het actieprogramma. Zo werken we langzaam maar zeker toe naar een steeds concretere invulling van het. Nationaal digitaliseringprogramma voor de gebouwde omgeving.” De werksporen krijgen nader inhoud, door het aanwijzen van versnellingsprojecten.” Inmiddels zijn de criteria waaraan deze versnellingsprojecten moeten voldoen bepaald. Op basis daarvan zijn de eerdergenoemde drie projecten aangewezen als versnellingsproject.

Digiteam komt naar u toe

Met het DigiDealGO stempel op de eerste projecten en onze bijdrage aan de BIM Loket D-Day, zijn de eerste stappen voor het versnellen van digitalisering van de gebouwde omgeving een feit. De komende maanden zullen meer versnellingsprojecten volgen, krijgen het actieprogramma en de governance van de deal nader vorm en laten de diverse leden van het Digiteam van zich horen tijdens diverse events. Benieuwd? Houd dan onze agenda in de gaten.

Meer over de BIM Loket D-Day is te lezen in een uitgebreid verslag op de BIM Loket website.